Blogg

Manakish – bröd som gör gott

Manakish – bröd som gör gott

Frukost, lunch eller som en sidorätt till middagen? Manakish har många roller att fylla i den syriska måltiden och en rekommendation är att inte hoppa över dessa fantastiska bröd med olika sorters fyllning. Det syriska …
Fasoulia – en sommarrätt från Syrien

Fasoulia – en sommarrätt från Syrien

Tomat, perfekt kokta haricot verts, vitlök och lök – basen i fasoulia kommer från böndernas åkrar och äts med stolthet i de hem den serveras. Rätten kan serveras både varm och kall, hos oss på Shamiat serveras den som …
När upp- och nedvänd matglädje landar helt rätt

När upp- och nedvänd matglädje landar helt rätt

I grunden en palestinsk och libanesisk maträtt som har serverats i regionen Levanten i århundranden. (Visste du Levanten är ett område som täcker förutom forna tiders Turkiet också Syrien, Libanon, Palestina, Israel och …
Hetta och sötma efter hemligt recept

Hetta och sötma efter hemligt recept

Inspirerad av det obevekliga ökenlandskapet och det syriska folkets kärlek till kryddor och god mat är nakanek en rätt full av tradition och känslor. De små korvarna som rätten består av ser möjligen något oansenliga …
Fatteh – bli mätt på de godaste smulor

Fatteh – bli mätt på de godaste smulor

Fatteh är en unik historisk rätt som har sitt ursprung i Egypten och södra delen av det som kallas Levanten. I ett område som omfattar Damaskus, Beirut och Jordanien har fatteh serverats i århundraden – på kungliga …
Foul med yoghurt – balanserad omtanke från Damaskus

Foul med yoghurt – balanserad omtanke från Damaskus

Syrlig, fyllig och varm – visserligen är foul en rätt med historiska anor, men i dagens Mellanöstern startar många människor varje helg med foul eller delar denna varma omtänksamma rätt under en middag. Foul är rätten …