Fatteh är en unik historisk rätt som har sitt ursprung i Egypten och södra delen av det som kallas Levanten. I ett område som omfattar Damaskus, Beirut och Jordanien har fatteh serverats i århundraden – på kungliga middagar såväl som hos hårt arbetande bönder, ibland som en start på dagen, ibland som en belöning efter en lång arbetsdag. Fatteh betyder krossade eller smulor; rätten består av tunt rostat och krossat pitabröd som täcks av kokta sammetslena kikärtor och smaksätts med vitlök, citron och tahini. Över det läggs sedan kyckling, aubergine, yoghurt, kött eller smält skirat smör – du väljer, men en klassiker är varianten med det varma smöret. Oavsett vad du provar så lämnar du måltiden garanterat mätt och glad. Fatteh är en av våra stora matkärlekar och ska du välja en av de grundläggande rätterna från syriska matkulturen så är det just denna. Prova den som den ska ätas och upplev den som äkta syriska restaurang tillagar den.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Varför ska du beställa fatteh?

En rätt som berättar en historia. Välj den som en del av ett meze eller låt den bära huvudrollen på middagsbordet. Fatteh klarar garanterat av uppgiften.

Kombineras bäst med:

Till fatteh är tabbouleh ett säkert kort, men även manakish eller grönsaksrätten fasoulia passar utmärkt. Fatteh kan serveras utan kött och utan mjölkprodukter, perfekt när du letar efter en vegetarisk och vegansk restaurang i Malmö.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Vill du få mer matinspiration? Se vår blogg.