Kebbeh mabroume – matkonst från soluppgångens rike
Kebbeh är något alldeles extra i matväg. Njut av krispig deg gjord på bulgur och färs – fylld med en smakrik blandning av nöt- och lammfärs, lök och rostade pinjenötter. Det är en konst att arbeta ihop degen så att den …
Älskad kåldolme i modern tappning
Från den svenska husmanskosten till Balkan, Kina och Mellanöstern. Kåldolmen, eller dolma, med kål eller vinblad rullas runt en mängd olika fyllningar och tillagas på lika många sätt över hela världen. Kåldolmen lär ha …
Har du provat hur äkta hummus smakar?
De allra flesta säger hummus, men i Damaskus bär den världsberömda kikärtsröran inget annat namn än mosabbaha. Hos Shamiat serveras du en hummus eller en mosabbaha som är hemlagad från början till slut. Med ett recept …
Tabbouleh – hackningen skapar matmagi
Utan tabbouleh kan du servera vad som helst och det skulle inte kännas som syrisk matkultur. Det kan låta som en överdrift och den här salladen kan vid första anblicken se anspråkslös ut, men den är helt avgörande för …
Kafta – kryddblandningen och handlaget är hemligheten
Rykten gör gällande att de hemmafruar i medeltidens Damaskus som inte ville eller kunde laga mat tillräckligt bra, fick sina män eller sina betjänter att köpa hem färdiglagad mat. En av de mest populära rätterna som …
Baba Ganoush – bli förförd som en sultan ...
Baba ganoush är inget annat än en klassiker. Med ett stråk av rökighet i den milda auberginen lyfts smaken av tomat, paprika, vitlök och citron fram så att både mage och aptit blir mer än nöjda. Enligt mathistoriker så …